Konwent Marszałków Województw RP popiera stanowisko FROT ws. nowelizacji ustawy o POT

km2W ubiegłym tygodniu (12-13.12.2018) w Warszawie odbyło się posiedzenie Zespołu Merytorycznego ds. Turystyki przy Konwencie Marszałków RP. W spotkaniu uczestniczyli m.in. członkowie Forum Regionalnych Organizacji Turystycznych przedstawiając stanowisko dot. nowelizowanej ustawy o POT. Członkowie Zespołu, w tym przedstawiciele FROT, zostali również zaproszeni na obrady Konwentu Marszałków, by na tym forum zaprezentować propozycje kierunków zmian w obszarze promocji turystyki w Polsce oraz zasad współpracy ROT z Urzędami Marszałkowskimi. W korespondencji, jaką otrzymaliśmy od Prezes FROT Małgorzaty Wilk-Grzywna możemy przeczytać m.in.:

Pragnę z przyjemnością podkreślić, iż stanowisko FROT poparł wczoraj w zasadniczych kwestiach Konwent Marszałków Województw Rzeczpospolitej Polskiej. Samorządowcy zgadzają się z naszym  stanowiskiem w sprawach tak fundamentalnych jak:  formuła prawna ROT/ LOT oraz POT - taka jak obecnie, dobrowolność członkostwa w ROT-ach i LOT-ach, nadzór ministra właściwego ds. turystyki a nie wojewody, konieczność wprowadzenia opłaty turystycznej i udziału ROT-ów w jej podziale a także konieczność jasnego podziału kompetencji między ROT-ami a samorządem wojewódzkim.  Kontrowersyjne kwestie takie jak podział opłaty turystycznej czy podział  kompetencji wymagają oczywiście jeszcze dopracowania  i wypracowania pełnego konsensusu. (…) Przypomnę, ze stanowisko FROT popierają  w całości także lokalne organizacje turystyczne, zrzeszone w Ogólnopolskim Porozumieniu Lokalnych Organizacji Turystycznych (OPLOT) a także niemal w całości  tzw. LOT-y Metropolitalne miast Warszawa, Gdańsk, Łódź i Poznań (…).

m konwent marszalkow wawa2018

Nasz region reprezentowany był przez Stanisława Wziątka Członka Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego oraz Marka Migdala Prezesa ZROT pełniącego jednocześnie funkcję Wiceprezesa FROT i Sekretarza Zespołu Merytorycznego ds. Turystyki przy Konwencie Marszałków RP.

Na zdjęciu przedstawiciele FROT wraz z Adamem Struzikiem - Marszałkiem Województwa Mazowieckiego, Mieczysławem Strukiem – Marszałkiem Województwa Pomorskiego i Stanisławem Wziątkiem - Członkiem Zarządu Województwa Zachodniopomorskiego.

do pobrania:
Prezentacja FROT na Konwencie Marszałków