Już po raz ósmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy!

Już po raz ósmy odbył się Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy!

Już po raz ósmy, 15 – 16 lipca 2023 roku tysiące kwiatożerców i amatorów eksperymentalnej kuchni zagościło w Ogrodach Hortulus w Dobrzycy. Miało tam miejsce wyjątkowe wydarzenie zrzeszające nie tylko fanów zdrowego odżywiania, ale także miłośników ogrodów i ogrodnictwa. Tematem tegorocznego festiwalu były: „Kwiaty jadalne w barwie słońca i w smaku pomarańczy”, a na festiwalowych talerzach królowały: liliowce, aksamitki, begonie, pysznogłówki, nasturcje, słoneczniki, kwiaty dyni i cukinii.


Ogród w barwie słońca i w smaku pomarańczy
Jak co roku, teraz też powstał nowy ogród w stylu nowoczesnym, w którym królują kolory słońca i pomarańczy. Nie brakuje tam aksamitek, begonii, liliowców, słoneczników, nagietków, nasturcji. Barwy słońca i pomarańczy uzupełnione zostały fioletem, który jest kontrastem dla tych barw. Oryginalnie prezentują się w nim nowoczesne rzeźby, a centralnym punktem ogrodu są trzy okręgi. Dwa z nich obsadzone kwiatami, trzeci wypełniony wodą. Całość jest niezwykle energetyczną ogrodową przestrzenią po brzegi wypełnioną kwiatami.


Festiwal Kwiatów Jadalnych – moc doznań kulinarnych
W tym roku na placu kwiatożerców, powstało pięć specjalistycznych kuchni. Sercem festiwalu była Kwiatowa Kuchnia, nowością zaś była kuchnia wegetariańska i wegańska.

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych to nie tylko kuchnia kwiatowa
Na uczestników festiwalu przez cały dzień czekały kwiatowe atrakcje i animacje. Oprócz doznań kulinarnych goście mogli skorzystać z kuchni kosmetycznej i warsztatów florystycznych. Dodatkową atrakcją były wycieczki po ogrodach. Na scenie odbywały się m.in. pokazy carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Zadbano również o edukację w zakresie ogrodnictwa, uprawy kwiatów jadalnych i ziół. Ogrodnicy udzielali porad z zakresu uprawy kwiatów jadalnych i nie tylko. Nie zabrakło również stoisk z produktami ekologicznymi. Na stoiskach można było uzupełnić swoją spiżarnię m.in.: przetwory, wina i kosmetyki.


Podczas Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy, można było odpocząć na świeżym powietrzu w świetnej atmosferze. Impreza skupiła rodziny z dziećmi i turystów przebywających nad polskim morzem.

Źródło: Ogrody Hortulus w Dobrzycy