Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych – smak, natura i sztuka na Monte Fiori!

Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych – smak, natura i sztuka na Monte Fiori!

W dniach 12–13 lipca 2025 r. Ogrody Hortulus Spectabilis już po raz dziesiąty stały się wyjątkową sceną dla smaków, zapachów i kwiatowych inspiracji. Jubileuszowa edycja Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbyła się pod hasłem „Kwiaty jadalne podano na Monte Fiori”, łącząc w sobie kulinaria, ogrodnictwo, florystykę, edukację i relaks blisko natury.

Rekordowa zupa z liliowców!

Jednym z najbardziej spektakularnych wydarzeń było ustanowienie Rekordu Polski – powstało aż 130 litrów zupy z 21,6 kg kwiatów liliowca, przygotowanej przez Szefa Kuchni Mariusza Siwaka i Koło Gospodyń Wiejskich z Mścic. Zupa zniknęła co do kropli!

Kuchnia kwiatowa – wege i nie tylko

Goście mogli spróbować m.in.:

  • sałatek i makaronów z kwiatami i warzywami,
  • kwiatowego sushi i pierogów z różą, lawendą czy nagietkiem,
  • chrupiących kwiatów w tempurze, kiszonych liliowców i patisonów.

Na fanów tradycyjnych smaków czekał Letni Bar Piwonia – grill, szaszłyki, pajda ze smalcem i domowe sosy z dyni i cukinii.

Edukacja i pokazy

Program festiwalu wypełniły warsztaty, prelekcje i prezentacje:

  • dr Małgorzata Kalemba-Drożdż mówiła o kwiatożerstwie i kuchni kwiatowej,
  • specjaliści z W. Legutko edukowali ogrodniczo – zarówno dorosłych, jak i dzieci w ramach warsztatów „Małego Ogrodnika”,
  • Katarzyna Majewska prezentowała naturalne kosmetyki z kwiatów i ziół,
  • Grzegorz Gniech – mistrz carvingu – tworzył owocowo-kwiatowe rzeźby.

Florystyka i artystyczne akcenty

Na scenie florystycznej prof. Agnieszka Krzymińska tworzyła bukiety, kompozycje i biżuterię z jadalnych kwiatów, zdradzając przy tym praktyczne wskazówki.

Odbyły się także konkursy florystyczne – tematem były m.in. kwiatowe suknie oraz włoskie inspiracje w bukietach i kapeluszach.

Relaks i kontakt z naturą

Program uzupełniły sesje jogi, koncerty relaksacyjne z dźwiękami mis, gongów i śpiewu oraz spacery po ogrodach pokazowych – m.in. Warzywniku Kwiatowym, Ogrodzie Lawendowym i Orientalnym. O ich tajnikach opowiadała architekt krajobrazu Joanna Lisiecka.

Strefa wystawców

W festiwalowej strefie znalazły się firmy z branży ogrodniczej i rolniczej, m.in. Agrimpex i Stihl – prezentujące sprzęt, produkty oraz fachowe doradztwo dla ogrodników i pasjonatów zieleni.


To były dwa dni pełne intensywnych doznań zmysłowych, wiedzy i inspiracji.
Festiwal udowodnił, że kwiaty nie tylko cieszą oko – mogą też zachwycać smakiem, aromatem i funkcjonalnością w ogrodzie, kuchni i domowej pielęgnacji.