Nabór do konkursu „Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej”

Nabór do konkursu „Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej”

Trwa rekrutacja do pierwszej edycji konkursu Wawrzyn Polskiej Turystyki Kulinarnej – wyjątkowej inicjatywy poświęconej promocji kulinariów w turystyce. Zgłoszenia można przesyłać do 30 sierpnia, a udział w plebiscycie jest otwarty dla wszystkich chętnych.

Jak podkreśla pomysłodawca przedsięwzięcia, dr inż. Piotr Dominik, celem konkursu jest podkreślenie znaczenia polskiego dziedzictwa kulinarnego i nagradzanie najlepszych praktyk w tej dziedzinie. Idea wydarzenia powstała na bazie wieloletnich doświadczeń związanych z konferencjami i konsultacjami środowiskowymi poświęconymi turystyce kulinarnej.

Konkurs ma wyłonić najciekawsze, innowacyjne i przyjazne dla odwiedzających produkty turystyki kulinarnej w Polsce. Nagrodzone zostaną także osoby i inicjatywy promujące lokalne tradycje i kuchnię regionalną.

Znaczenie turystyki kulinarnej rośnie – według rankingu TasteAtlas 2024/25 polska kuchnia zajmuje 11. miejsce na świecie i 7. w Europie. Coraz więcej turystów pragnie poznawać regiony właśnie poprzez smaki i autentyczne potrawy przygotowane z lokalnych składników.

Laureatów poznamy 12 września 2025 r., a uroczysta gala rozdania nagród odbędzie się 18 września. Konkurs przewiduje aż dziesięć kategorii, m.in.: wyrób kulinarny, wydarzenie, obiekt, szlak czy osobowość turystyki kulinarnej.

Organizatorem wydarzenia jest Stała Rada Programowa Konferencji Turystyki Kulinarnej działająca przy Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula.
Więcej informacji o konkursie na stronie https://wydarzenia.ngo.pl/490841-wawrzyn-polskiej-turystyki-kulinarnej-startuje-pierwsza-edycja-konkursu…